Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2007 | Tänään on 27.2.2020
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

 Lähetä kaverille   Tulosta

Aila Paloniemi: Ruuan laatu yhä tärkeämpää

21.2.2007 Aila Paloniemi

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Kyse on siis merkittävästä työllistäjästä.

Suomalaisella maataloudella, kaupalla ja elintarviketeollisuudella on poikkeuksellinen kohtalonyhteys, mikään näistä ei menesty ilman toista ja kaikkien näiden kilpailukykyä on vahvistettava.

Elintarvikeala on käynyt läpi vaikean rakennemuutoksen. Silti juuri tällä alalla on ensimmäisenä oivallettu eri toimijoiden tiiviin yhteistyön tarve yhä vain kiristyvässä kilpailussa. Kotimainen tuotanto on näin kyetty turvaamaan ja sektori on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Ruoka kiinnostaa yhä useampia, eikä vähiten maailmanlaajuinen ruokaturva. Suomalaisesta ruuasta tulee ensimmäisenä mieleen tuttu maku, puhtaus, luotettavuus, turvallisuus, varmuus ja terveys. Nämä mielikuvat korostuvat entisestään maailmalla leviävien tautien lisääntyessä.

Tulevaisuudessa ruuan ravitsemuksellinen laatu on yhä tärkeämpää, terveysvaikutteisia elintarvikkeita löytyy yhä useammin kaupan hyllyiltä. Me olemme yhä tarkempia siitä, mitä suuhumme pistämme. Onkin kysyttävä, voisiko terveysvaikutteisista elintarvikkeista muotoutua meille jopa uusi Sampo. Ainakin olemme jo nyt funktionaalisten elintarvikkeiden tuottajina maailman kärkeä.

Tarvittavaan infrastruktuuriin ja kehitystyöhön suunnataan myös yhteiskunnan varoja. Tekijänoikeuksien puolustaminen on yksi kauppapolitiikkamme tavoitteita.

Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti lähiruoka on keskeistä erikoistuvien mikro- ja pienyrittäjien toiminnassa. Lähiruokatoiminnan kehittäminen vaatii yhteiskunnan tukea. Lähiruualla on positiivinen vaikutus ympäristöön, elintarvikkeiden laatuun ja asiakastyytyväisyyteen sekä aluetalouteen.
Jalostuksen hyöty jää mahdollisimman paljon kulutuspaikkakunnille. Lähiruokatuotannossa yksi euro kiertää 11 eri toimijalla ennen verottajaa ja joka kerta se tuo lisäarvoa saajalleen.

Ruokaa ei ole ilman maanviljelijää. Maanviljelijän rautaista ammattitaitoa pitää kiittää siitä, että Suomi on pohjoisin maa maailmassa, joka pystyy ruokkimaan itse kansalaisensa ja turvaamaan heidän peruselintarvikkeensa. Suomessa on myös hyvä tuottaa ruokaa, sillä kuluttajat arvostavat viljelijöiden työtä. Suomalaiset tahtovat, että leipään laitettava ruis kasvaa omilla pelloillamme, että maito on tuoretta ja lihan alkuperä tiedossa.

Vaikka olemme panostaneet kovasti ruuan laatuun ja turvallisuuteen, se ei näy mitenkään tuottajahinnassa. Ruuasta on tehty pelkkä hintatuote. Ketjussa syntyvä arvonlisäys pitäisi saada oikeudenmukaisemmin jakoon. Kuluttajat maksavat ruuan halpamainonnan mainoslaskun, jopa 152 miljoonaa euroa vuodessa ruuan hinnassa! Muualla Euroopassa ruoka osataan ostaa ilman valtavia mainoskulujakin.

Aila Paloniemi
Kansanedustaja
Keskustan eduskuntaryhmän 1. varapj
www.ailapaloniemi.net